L’alumnat de la Gaspar dissenya una motxilla per a les nenes d’Uganda - LaGaspar
34811
post-template-default,single,single-post,postid-34811,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.4.1,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive
 

L’alumnat de la Gaspar dissenya una motxilla per a les nenes d’Uganda

L’alumnat de la Gaspar dissenya una motxilla per a les nenes d’Uganda

> La iniciativa es va dur a terme en el marc de la sisena edició de l’Xtremekuir Week, un projecte d’innovació pedagògica que utilitza l’aprenentatge basat en projectes per promoure el treball col·laboratiu i transversal al centre

> L’alumnat del cicle formatiu de grau mitjà d’Artesania de Complements de Cuir i el dels graus superiors de Gràfica Publicitària i de Gràfica Audiovisual, formant grups interdisciplinaris, havien de resoldre un repte basat en la reutilització de materials en el sector de la moda

> Els alumnes havien de donar resposta, en cinc dies, a un encàrrec real d’una empresa: dissenyar una motxilla per a les nenes que van en bicicleta a les escoles d’Uganda, per a la Fundació Nzuri Daima

> L’Xtremekuir Week fomenta la construcció de comunitat entre alumnat, professorat, empreses i professionals amb interès per treballar innovant en l’àmbit del reciclatge, la neoartesania i la moda. També posa en contacte el talent de l’alumnat amb empreses del sector, estimulant noves oportunitats d’emprenedoria i de relacions laborals

> El projecte dóna visibilitat a la professionalització dels estudis que s’ofereixen a L’Escola municipal d’art i disseny la Gaspar d’Igualada

Al llarg de la setmana del 27 al 31 de març, es va dur a terme a L’Escola municipal d’art i disseny la Gaspar d’Igualada una nova edició de l’Xtremkuir Week, un projecte d’innovació pedagògica que forma part del Projecte Educatiu del Centre i amb què l’alumnat ha de fer front a un repte proposat per un client real, amb un encàrrec també real, relacionat amb el reciclatge i reutilització de materials en el sector de la moda, com el cuir. En aquesta sisena edició de Xtremkuir Week, el repte estava vinculat al projecte Pink Revolution, de la Fundació Nzuri Daima. Els alumnes, integrant diferents equips multidisciplinaris, havien de dissenyar, seguint criteris de sostenibilitat i versatilitat, una bossa o motxilla per transportar el material escolar de les nenes que es desplacen en bicicleta a les escoles d’Uganda.

Un client. Un encàrrec. Un repte.

La fundació catalana Nzuri Daima va detectar, fa uns anys, que a les escoles d’Uganda hi havia una elevada taxa d’abandonament escolar en les nenes de dotze anys, quan finalitzen l’educació primària. Les noies dedicaven molt de temps per anar a peu fins a l’escola i abandonaven els estudis per dedicar-se a les tasques de la casa. La fundació, centrada a crear projectes per fomentar l’educació des de la cultura com a eina de transformació per aconseguir estàndards de vida més justos i sostenibles en col·lectius vulnerables, com la infància, va impulsar el projecte Pink Revolution, a través del qual proporcionen a les nenes unes bicicletes reciclades, pintades de color rosa, que donen independència i seguretat a les noies i amb les quals aquestes poden continuar els seus estudis. Un cop consolidat el projecte, els voluntaris de la fundació van detectar una nova necessitat: aquestes bicicletes no disposaven d’una bossa on les nenes poguessin transportar el material escolar. Aquí va néixer l’encàrrec per a l’Escola municipal d’art i disseny d’Igualada la Gaspar, que el va adoptar com al repte per a l’Xtremkuir Week d’enguany.

L’Xtremkuir Week 2023

Un dels objectius de Xtremkuir Week, com assenyalen des de la direcció de l’Escola municipal d’art i disseny d’Igualada la Gaspar, és “promoure l’aprenentatge vivencial, col·laboratiu i transversal entre diferents àmbits del coneixement. En aquesta setmana dedicada a la innovació i a la creativitat –afegeixen–, i al costat dels objectius de fomentar les bones pràctiques en l’àmbit del reciclatge i de connectar el talent de l’alumnat amb empreses i professionals del sector de la moda per estimular noves oportunitats d’emprenedoria i de relacions professionals, també es busca fer comunitat entre l’alumnat i el professorat de diferents disciplines i els professionals amb interès a treballar innovant en l’àmbit del reciclatge, la neoartesania i la moda”.

En aquest sentit, al llarg d’una setmana i amb un programa de xerrades i sessions de treball, l’alumnat del cicle formatiu de grau mitjà d’Artesania de complements de cuir i el dels graus superiors de Gràfica publicitària i de Gràfica audiovisual, han estat treballant intensament dividits en set equips multidisciplinaris, per donar resposta al repte de dissenyar una bossa o motxilla per transportar el material escolar i altres materials del dia a dia de les nenes de les escoles d’Uganda on treballa la Fundació Nzuri Daima, tant per subjectar-la a les bicicletes com per dur-la penjada a l’esquena, quan van a peu. Els alumnes havien de resoldre, en cinc dies, l’encàrrec de dissenyar el concepte global de les motxilles, considerant criteris de sostenibilitat, d’ètica en els processos productius, ergonomia, funcionalitat i estètica. A més del disseny i prototipatge, mitjançant el treball col·laboratiu i transversal, els equips també havien de crear un nom per a la motxilla, el disseny de l’etiqueta i el packaging i havien d’editar un vídeo promocional del producte.

Els projectes

El passat divendres 31 de març, i com a cloenda de l’Xtremkuir Week, els set equips van presentar els seus projectes a les instal·lacions de l’Igualada Fashion Lab. Posteriorment, es van traslladar al Parc Central, on es van fer diversos tests de muntatge, càrrega, capacitat i mobilitat de les motxilles amb les bicicletes. Un equip, format pel professorat del centre, juntament amb l’igualadí Nils Kamminga, d’AKIN, empresa  especialitzada en el disseny i fabricació de bosses per a bicicletes fetes amb materials reciclats; la dissenyadora argentina Paola Cirelli, i Alba Munera i Jordi Granado, voluntaris igualadins de la Fundació Nzuri Daima, van valorar els prototips realitzats pels diferents equips.

El primer grup, format per Jana Moyes González, Luna Sofia Cantor Rodriguez, Anaïs Conesa-Pietscheck Granados Nina Dato Mazo, Júlia Yangling Franch Millaret, Pol Parcerisas Villar, Paula Bermejo, Carla Bonilla Mérida, Sergiu Vasile Daraban i Noa Valles Vilomara, va presentar el projecte ‘ZIMA’.

El segon grup, que va presentar el projecte anomenat ‘Pink Koti’, estava integrat per Maria Exposito Garrido, Bet Segura Gimenez, Mario Cerón Hernández, David Segura Merín, Thais Pedrero Vilaginés, Iris Llaverola Ros, Pol Coronel Villalba, Rosanna Garcia González Josep M. Fitó Jiménez i Joel Valdivieso Batet.

‘B-pack’ és el nom del tercer treball presentat, creat per Judith Garcia Iglesias, Nayara Valle Moreno, Laia Mesa Muris,  Iris Piedras Fernández, Denís Garcia Portero, Martí Roig Cots,  Érika Fuster Romera, Laia Puente Mollfulleda,  Jul Pujadó Grado, Anna Raja LLopart i Carla Garcia Sánchez.

L’equip format per Mario Garrido Rivera, Susanna Maldonado Maldonado, Arianna Fanega Labrada, Rut Vivancos Batalla, Jana Sanllehí Coderch, Gian Pablo Rentera Diaz, Érik Ros Gonzalez, Adrià Solé Dachs, Júlia Babot Cortina i Verónica Galisteo Peña, van presentar la motxila ‘Nuru’.

L’equip integrat per Bernat Ortiz Vidal, Zoe Galán Oliver, Islam El Koudye, Daniel Lara Martínez, Gino Paoli Chacon Silvestre, Aimeé Grima Ruiz,  Aldara Blanco Ach-Hab, Teresa Buira Melgarejo,  Ferran Cabrera Caja i Alejo Juvencio Quispe van presentar el projecte Maku.

‘Kubuka’ és el nom del projecte realitzat per Eva Riera Molins, Yaiza Aparicio Escalera, Jana Maestre Capdevila, Biel Méndez Arévalo, David Raich, Judith Galan, Mertixell Martinez Ramiro, Alvaro Martos Caneda, Jordi Nieva Kadur el Aine, Aina Martín Mora i David Pérez Rodríguez.

Finalment, l’equip format per Mathew Yanez Zúñiga, Paola Nairobi Rodríguez Pérez, Greta Requena Garcia, Raúl López García, Carolina Nogueira Cortijo, David Ruiz Solé, Mariona Trulls Marchuet, Roser Xubet Fresquet, Marc Sarret Lopera i Emma Soteras Valls van presentar la motxila ‘Vipande’.

“Estudis professionalitzadors”

En finalitzar les presentacions, la dissenyadora Paola Cirelli, va manifestar que “l’experiència ha estat molt interessant, perquè és un projecte amb una gran dificultat, amb molts requisits i limitacions. L’alumnat ho ha resolt molt bé, amb poc temps, i amb una creativitat increïble. Desenvolupar la morfologia, la funcionalitat, la materialitat o el fet que la motxilla pugui canviar l’ús de la bicicleta a la persona, tot això relacionat amb el disseny, els materials, el reciclatge, feia que fos un repte molt complicat. És molt difícil escollir un únic projecte entre els presentats. Tots són projectes viables a escala industrial, amb una clara aposta per la sostenibilitat. En pocs dies han fet una feina que pot trigar setmanes o mesos dins una empresa. És molt complex. Com a exercici, per als alumnes i els professors, és molt interessant. Hem vist els alumnes molt implicats en el projecte, en la problemàtica. S’ho han fet seu. Aquests projectes, a part de la qualitat tècnica, tenen molt cor, molta ànima.”

Per la seva banda, Nils Kamminga, d’AKIN, va assenyalar que “els alumnes han fet un gran treball i en molt poc temps. Temes com la bicicleta o l’Àfrica són temes que, per a molts, poden quedar molt lluny. I ho han abordat amb molt interès i amb molta cohesió dins els equips. Ho han resolt molt bé. No hi ha un únic guanyador”. El dissenyador igualadí va destacar que, “a part de la importància que els alumnes hagin tingut un encàrrec real, d’una empresa al darrere, també ha sigut molt interessant veure com han treballat els equips, on s’han barrejat alumnes de diferents disciplines.”

Alba Munera i Jordi Granado, voluntaris igualadins de la Fundació Nzuri Daima, que van fer l’encàrrec de la creació de la bossa per a les nenes d’Uganda a l’escola igualadina, van manifestar que “aquestes noies, si no poden arribar en poc temps a l’escola, quan acaben la primària han de deixar els estudis per dedicar-se a les feines de casa. Gràcies a les bicicletes, escurcen molt el temps per fer el trajecte a l’escola, que en la majoria dels casos és molt llarg. Amb el projecte Pink Revolution fem possible que les nenes puguin continuar els estudis, amb més seguretat, i que es puguin construir un futur millor. També ajudem a fer visible el problema i a conscienciar la població, tant d’allà com la d’aquí, sobre la problemàtica que viuen aquestes nenes”. “Hem quedat molt sorpresos de com ha anat aquesta setmana, dels resultats i de la implicació dels participants. Per a nosaltres, tots els projectes són guanyadors”, van remarcar.

Finalment, la sotsdirectora de l’Escola municipal d’art i disseny la Gaspar d’Igualada, Ester Comenge, va valorar l’Xtremkuir Week com “un projecte molt important per a l’escola, perquè plantegem un repte als alumnes, que han de treballar en grups barrejats, multidisciplinaris. Són alumnes de diferents cicles: d’audiovisual, de gràfica publicitària, d’artesania en complements de cuir. Amb aquest projecte els posem al límit, els posem davant un repte que han de solucionar en tan sols cinc dies. És un repte que, a priori, pot semblar impossible, però que ells acaben fent-lo possible. Això funciona molt bé, tant en l’àmbit intern, perquè crea comunitat, crea un vincle molt fort entre l’alumnat i el professorat, entre alumnes que no es coneixen, perquè surten lideratges, perquè tothom té la seva funció i tothom és valuós dins l’equip. Amb aquest projecte es fomenta molt el treball en equip. D’altra banda, també és un projecte molt rellevant de portes en fora, amb les col·laboracions que establim amb professionals, empreses i, com en aquest cas, amb una ONG. Això demostra que el disseny pot fer una funció molt valuosa per fer que el món sigui millor. Amb projectes com aquest fem visible que a l’escola oferim uns estudis professionalitzadors, que els alumnes surten molt ben preparats per al món professional”.

 

No Comments

Post a Comment

Inscriu-te a la llista d'espera T’informarem de la disponibilitat de places en el cas que hi hagi una baixa. Per favor deixa les teves dades per formar part de la llista d’espera.