L’alumnat de La Gaspar participa en un projecte real a l’Xtremkuir week
23270
post-template-default,single,single-post,postid-23270,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.4.1,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive
 

Descobreix els projectes en cuir resultants de l’Xtremkuir week

Descobreix els projectes en cuir resultants de l’Xtremkuir week

L’Xtremkuir week o setmana del cuir ha arribat a la seva fi després de set dies de treball intens explorant les possibilitats d’aquest material. Es tracta d’una setmana d’innovació i creativitat, organitzada per l’escola La Gaspar, que busca la transversalitat entre diferents disciplines: disseny, artesania, cuir, moda, comunicació, tecnologia i nous materials, entre d’altres.

L’alumnat del cicle formatiu de grau mitjà (CFGM) d’Artesania de Complements de Cuir i del cicle formatiu de grau superior (CFGS) de Gràfica Publicitària han treballat conjuntament, distribuïts en 7 equips, per tal de resoldre un projecte. El tema de treball d’aquesta edició ha estat explorar nous camins i realitzar propostes creatives per al sector dels complements i de la moda en relació a valors socials i a la reutilització de materials reciclats.

L’Xtremkuir Week d’aquest curs ha estat vinculada al programa Talent Creatiu i Empresa del Departament d’Educació. Gràcies a aquesta col·laboració, l’alumnat ha participat en un projecte real amb un client final, la firma de moda femenina Dona Kolors. Aquesta marca sense ànim de lucre té com a objectiu oferir una oportunitat laboral a dones en situació d’exclusió social. D’aquesta manera, La Gaspar ha tornat a reivindicar el disseny com a eina social.

Durant la setmana, l’escola ha comptat amb conferències obertes al públic de personalitats rellevants del sector del disseny. A la presentació, hi va participar Curro Claret, dissenyador industrial, i Eme Rock, artista i representant de la botiga de segona mà Makeo. A més, va realitzar una ponència Guillem Celada, historiador, comissari d’art i professor.

L’Xtremkuir va finalitzar amb la presentació dels projectes resultants, 7 bosses reutilitzables i portables, de baix cost, realitzades en cuir i altres materials de rebuig i roba de segona mà. D’aquesta manera, l’alumnat ha treballat en un projecte real i complet, des del disseny del prototip fins a la seva fabricació i posada en escena a la desfilada final, passant pel packaging i l’aplicació de codis QR en les etiquetes. Dona Kolors decidirà si finalment introdueix en la seva col·lecció algun dels projectes de La Gaspar.

La setmana del cuir ha servit per crear sinergies entre l’alumnat de diferents cicles, aprendre a treballar en un projecte real i reivindicar la sostenibilitat i la vocació social del disseny. L’activitat, que va néixer el curs 2013-2014 com a part del nostre Projecte Educatiu de Centre, s’ha anat realitzant de manera biennal i amb l’actual ja compta amb cinc edicions.

Aquestes són les bosses realitzades durant l’Xtremkuir

JUTEBAG
La bossa Jutebag està realitzada amb lona de cotó, pell de vaquetilla i el jute, una fibra vegetal. Presenta un disseny rústic que, acompanyat de retalls de cuir, creen una bossa versàtil i convertible en motxilla. Aquest projecte neix de la reutilització, el respecte per la naturalesa i el benestar comú. Els materials utilitzats són teixits totalment naturals i reutilitzats a partir de productes com l’embalatge d’aliments agrícoles.

MAR
La bossa Mar va més enllà d’un simple complement: és un concepte, un estil de vida. Es tracta d’aprofitar allò que ja no volem, donar-li una utilitat i una bellesa. Gran part dels residus que genera la indústria de la moda van a parar al mar, un paisatge idíl·lic que a la vegada amaga allò que rebutgem. Per això, aquesta bossa visibilitza el fet de reaprofitar allò que, en algun moment, s’ha considerat un residu.

24
La bossa 24 es tracta d’un complement pràctic pensat per a ser portat un dia de cada dia a la ciutat. La peça consta d’un necesser desplegable multiusos i es pot convertir en motxilla. Les lones publicitàries reciclades són el material principal de la bossa, una composició molt difícil de reciclar, ja que triga més de mil anys en desaparèixer. D’aquesta manera, s’ha donat una segona vida a un material vegà, resistent, impermeable i lleuger.

REDO
El nom de la bossa Redo parteix de la unió de dos conceptes: “Re” (reutilitzat) i “do” (fer). Així, es vol destacar la importància dels complements en la seva creació i els materials utilitzats: Lones publicitàries, cuir, tela i cordons. La reutilització d’aquests materials fa que cada peça sigui única en els tons de colors i les formes. El projecte presenta dues peces: una bossa multifuncional, que es podrà portar creuada, a l’espatlla o com a motxilla, i un necesser.

RIBBON
La bossa Ribbon està creada amb materials 100% reciclats i de forma artesanal. Està fabricada a partir de peces de pell de primera qualitat, aprofitada de residus de fils i cordills de cuir, i un forro elaborat amb roba de segona mà. El mot “ribbon”, en anglès, significa cinta o llaç, de forma que sonorament s’assembla a la paraula, també anglesa, “reborn”, la qual significa tornar a néixer. D’aquesta manera, es reivindica que cap cosa s’hauria de llençar si es pot reaprofitar.

COLGAO
La bossa Colgao segueix l’estil urbà amb el propòsit d’aconseguir una moda sostenible, pràctica i estètica. La bossa, feta de plàstic reutilitzat i corda vella d’escalar, ens porta al món cosmopolita, però també ens recorda a la muntanya. De Colgado destaca la seva versatilitat, ja que amb un simple gest es pot transformar en motxilla o en bossa. Els seus colors cridaners, però complementaris, ens condueixen cap aquest estil urbà, evitant una gran càrrega visual.

RE_
La bossa RE_ vol que tornis a sentir com els teus texans més especials adopten una nova vida i reviuen amb tu moments importants. Ara, et volen acompanyar en forma de ronyonera on guardar les teves pertinences diàries. Es tracta d’un complement pràctic que aporta un estil diferent i atractiu als teus looks amb l’element afegit d’explicar una història bonica i molt personal. A partir del cos d’un pantaló i el cinturó es reivindiquen els valors ‘re-use’, ‘re-born’, ‘re-duce’ i ‘re-cycle’.

Vols descobrir més projectes com els de l’Xtremkuir? Aquests són els projectes de pell realitzats per l’alumnat d’Artesania de Complements de Cuir.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

No Comments

Post a Comment

Inscriu-te a la llista d'espera T’informarem de la disponibilitat de places en el cas que hi hagi una baixa. Per favor deixa les teves dades per formar part de la llista d’espera.