La Gaspar present a la taula rodona com a model d’agent extern a la Jornada de posada en marxa del programa CuEmE a Cosmocaixa - LaGaspar
23046
post-template-default,single,single-post,postid-23046,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.4.1,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive
 

La Gaspar present a la taula rodona com a model d’agent extern a la Jornada de posada en marxa del programa CuEmE a Cosmocaixa

La Gaspar present a la taula rodona com a model d’agent extern a la Jornada de posada en marxa del programa CuEmE a Cosmocaixa

El dijous 3 d’octubre, al CosmoCaixa, va tenir lloc la Jornada de posada en marxa del programa CUEME, per al curs 2019-20. La jornada serveix per donar el tret de sortida a una nova edició on més de 9.500 infants de 236 escoles es posen a treballar per tal de crear 401 cooperatives.

El programa CuEmE està organitzat per les gerències d’Educació i Desenvolupament econòmic de la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu de fomentar la cultura emprenedora i les competències bàsiques en el cicle superior d’educació primària. Durant un curs escolar, l’alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el suport de la comunitat educativa, l’administració i altres agents socials de la seva localitat.

La jornada es va iniciar amb la benvinguda del Diputat delegat de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut, Alfredo Vega, qui va destacar que «aquest curs escolar 2019-20 s’han incorporat 13 municipis més de la demarcació que participaran en el programa i com més de 45.000 alumnes de primària han participat des de la creació de CuEmE».

Seguidament el director de l’escola Octavi Paz de Barcelona, Xavier López, va fer una ponència en la que explicar el procés de la transformació de l’escola. Durant la ponència va parlar, entre altres coses, del paper dels agents de l’entorn i de com, des de l’escola, és interessant i enriquidor establir aliances amb entitats i organitzacions externes.

Desprès d’aquesta ponència es va realitzar una la taula rodona, dinamitzada per en Jordi Plana, Gerent dels serveis d’Educació de la Diputació de Barcelona, on hi van participar representants d’organitzacions i territoris diversos que tenen en comú la participació dins el programa CuEmE, Anna Abellan de la Cooperativa padrina La Sargantana de Badalona, Eva Garcia, de la Ràdio de Sant Vicenç dels Hors, Mercè Botella, de la Cooperativa Som Connexió d’El Prat de Llobregat, Queralt Escobet, de la Creu Roja del Berguedà i la Raquel Camacho, directora de l’escola municipal d’art i disseny La Gaspar d’Igualada

Durant la taula rodona es va reflexionar sobre el que ens ha suposat, com a organització, participar en el CuEmE: què hem après, què ens ha aportat, què esperàvem quan us van plantejar la col·laboració amb l’escola i com ha estat finalment l’experiència.

La directora de l’escola La Gaspar, Raquel Camacho, va explicar als 200 assistents com l’escola havia participat com a agent col.laborador extern al Programa Cueme mitjançant el projecte “IVC Hand Made: Identitat Visual Cooperativa” on l’alumnat de 1r curs del cicle formatiu de grau superior de Gràfica Publicitària de l’escola Municipal d’art i disseny La Gaspar d’Igualada treballa conjuntament amb a l’alumnat de 5è de primària de l’escola Escolàpies d’Igualada en el procés de creació d’una marca i logotip de la Cooperativa escolar creada dins el Projecte “Cultura Emprenedora a l’escola” . Dins aquest projecte de col·laboració, expliquem què és un logotip, per què serveix i el procés de treball per crear-ne un a partir d’un concepte i una valors. 

Els alumnes de primària veuen de primera mà que el procés de creació d’un logotip no és ni senzill, ni ràpid. Quan veus el resultat, pot semblar-ho, però no és així. La seva senzillesa no ens ha d’enganyar, tot és fruit d’un procés de treball rigorós i professional.

El taller comença amb un briefing i una breu explicació teòrica per parts dels alumnes de La Gaspar que fan de formadors i amb la visualització d’exemples. Posteriorment se segueix amb una part pràctica de creació del logotip per part dels alumnes dels alumnes de 5è de primària dirigits pels alumnes de cicle formatiu de La Gaspar.

La directora de La Gaspar va reflexionar sobre tres conceptes que reflecteixen el què ens ha aportat com a centre la nostra participació dins el programa: “Convivència”, ja que ha fomentat la convivència i l’aprenentatge dels alumnes dins l’aula, la “Cooperació” basada en l’aprenentatge cooperatiu entre diferents edats, ja que els alumnes de La Gaspar fan de padrins al alumnes de 5è de primària, els hi expliquen i els ajuden. I “compromís”, educant en la responsabilitat i el compromís. També va acabar la intervenció reflexionant sobre el concepte d’”Aprenentatge Emocional”, ja què va resultar un projecte basat en l’emoció i, d’acord amb la ponència del Xavier López, un aprenentatge basat en allò emocional és un aprenentatge que perdura en el temps i per tant significatiu per l’alumnat.

La taula rodona va concloure amb preguntes dels assistents i donant valor al paper dels agents externs, entre ells les escoles d’art i disseny com La Gaspar com a escoles professionalitzadores dins el Programa Cueme (cultura emprenedora a l’escola).

El Programa Cultura Emprenedora a l’Escola és un exemple de l’estratègia que impulsa la corporació en l’àmbit de l’educació: l’estratègia Educació 360. Aquesta estratègia treballa per connectar els diferents agents i recursos del territori per oferir més i millors oportunitats educatives a la població que hi viu. Aquesta fórmula de connexió i treball en xarxa, en aquest cas en el camp les competències emprenedores, es troba present des del mateix disseny del programa CUEmE, elaborat conjuntament entres les dues àrees i també en la seva implementació, que ha anat sumant aliances i agents per fer-lo créixer i arrelar-se a la realitat de cada entorn.

En el total de les 9 edicions que s’han portat a terme fins al moment han participat més de 42.000 alumnes i s’han creat 1.800 cooperatives.

No Comments

Post a Comment

Inscriu-te a la llista d'espera T’informarem de la disponibilitat de places en el cas que hi hagi una baixa. Per favor deixa les teves dades per formar part de la llista d’espera.