PRESENTACIÓ DEL PROJECTE VIPELL, - LaGaspar
22799
post-template-default,single,single-post,postid-22799,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.4.1,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive
 

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE VIPELL,

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE VIPELL,

UNA DECLARACIÓ D’AMOR ENTRE EL VI I LA PELL

El passat divendres 1 de març es va presentar a l’auditori del Vinseum el Projecte VIPELL. El projecte Vipell és un projecte d’innovació pedagòrica Talent-Art, inscrit dins el Programa Talent Creatiu i Emrpesa del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, sota el lema de professionalitat, excel·lència i creativitat, els productes dissenyats per alumnes de les escoles d’arts plàstiques i disseny de Catalunya, resultat del programa que ha endagat el Departament d’Ensenyament per donar a conèixer a empreses i entitats el potencial de coneixement d’aquests centres.

El projecte VIPELL neix de la col·laboració entre les dues entitats museístiques, el Museu de la Pell d’Igualada i el Vinseum de Vilafranca del Penedès conjuntament amb les Escoles Municipals d’Art i disseny d’Igualada (escola La Gaspar) i de Vilafranca (escola Arsenal). La proposta als alumnes de segon curs del cicle formatiu de grau mitjà d’Artesania de Complements de Cuir d’Igualada i els grau superior de Joieria Artística de Vilafranca va consistir en la realització del disseny d’un producte de marxandatge que representés un testimoni d’amor entre el vi i la pell i que es podrà comprar a la botiga dels dos museus.

A l’acte hi van assistir el David Beltran com a representat del Departament d’Ensenyaments d’Arts Plàstiques i Dissenmy de la Generalitat de Catalunya, la regidora de l’Ajuntament d’Igualada Maribel Cuadras, la regidora d’Ensenyament i Relacions internacionals Meritxell Montserrat, la directora del Museu de la Pell d’Igualada Glòria Escala, el cap d’acció cultural del Vinseum Jordi Ribas, el director de l’escola municipal d’art i disseny Arsenal de Vilafranca Albert Abella i la directora de l’escola d’art i disseny LaGaspar d’Igualada. També hi van assistir el professorat que ha participar en el projecte de cada centre i especialitat (joieria i pell) i l’alumnat.

L’objecte de marxandatge d’edició limitada ha estat el resultat de la fusió de l’essència del vi i de la pell com a productes representatius del seu territori, tenint en compte els vincles d’un amb l’altre en el procés de la seva producció i la seva relació a la llarg de la història. Una relació que és també una aposta per a un futur sostenible gràcies als nous usos de productes de la terra amb tècniques tradicionals.

Amb aquest objecte dissenyat i realitzat per 6 equips formats per alumnat de pell de l’escola La Gaspar d’Igualada i alumnat de joieria de l’escola Arsenal de Vilafranca barrejats són el testimoni d’una història d’amor entre els dos museus a punt de fer-se realitat.

Dos museus, el museu de la pell d’Igualada i el Vinseum de Vilafranca que comparteixen territori i passió pel patrimoni es coneixen, es reconeixen i s’enamoren de nou. Els objectes d’un i altre i els coneixements que desprenen tenen molt en comú, molt més del que es podien imaginar: la pell i el vi; les tècniques que permeten que la pell i el vi siguin forma de viure, els oficis i les passions que permeten que la gent del lloc visqui des de fa molt temps, fins i tot segles. Dos museus que voldrien que els seus molts visitants sabessin d’aquesta història d’amor.

Els nous objectes presentats i defensats pels alumnes a l’auditori del Vinseum són objectes de pell i vi que els visitants apassionats dels museus de ben segur voldran de manera irresistible emportar-se cap a casa seva. Un nou objecte que recordarà la potència d’aquesta altra història d’amor.

Els museus seleccionaran un del sis projectes presentats i el projecte guanyador es presentarà a la Jornada de Bones Pràctiques organitzades pel Departament d’Ensenyament el proper 24 d’abril Auditori Axa de L’Illa Diagonal de Barcelona on es farà entrega d’un premi als alumnes guanyadors.

I el 16 de maig, en el context del Dia Internacional dels Museus, s’inaugurarà una exposició dels projectes al Museu de la Pell d’Igualada així com es farà una presentació dels projectes a l’auditori del Museu.

L’alumnat participant han estat: Roser Burzón i Jordi Masó, Anna Elizari i Patrícia Aguiló, Tomás Gabarri i Maria Colell, Sara Segura i Nil Ribas, Mireia Muntadas, Aida Clos i Adrian Grande, Paula Feixasi Vicenç Vidal. El projecte va ser coordinat pedagògicament per les coordinadora del cicle formatiu de grau superior de Joieria Artística de l’escola Arsenal de Vilafranca Anna Rafecas i la coordinadora del cicle formatiu de grau mitjà d’Artesania de Complements de Cuir de l’escola LaGaspar d’Igualada Olga Dubovick.

El procés de creació d’un producte amb pell i joieria, des del disseny fins a la realització, ha permès de relacionar positivament estudiants i professionals més enllà de les aules. Ha estat una experiència molt enriquidora i els resultats tant des del punt de vista pedagògic com de resultats ha esta molt positiva.

No Comments

Post a Comment

Inscriu-te a la llista d'espera T’informarem de la disponibilitat de places en el cas que hi hagi una baixa. Per favor deixa les teves dades per formar part de la llista d’espera.